Kinas nationale sikkerhedsstrategi – hvad indeholder den og hvad er konsekvenserne for omgivelserne?

I samarbejde med Center for Militære Studiers Kinaprogram er ThinkChina.dk stolte over at kunne præsentere Liselotte Odgaard, lektor ved Forsvarsakademiet, der vil fortælle om Kinas sikkerhedsstrategi.

Abstract

I foredraget vil Liselotte Odgaard redegøre for begreberne fredelig sameksistens og aktivt forsvar og hvilken betydning de har i Kinas strategiske tænkning og handlinger.

Et moderat flertal i Kinas militære og politiske ledelse sigter mod at etablere en stabil international orden, der skal sikre at Kina gradvist og med fredelige midler udvider sit militære og strategiske råderum til at have et omfang på linje med USA. Imidlertid kompliceres det moderate flertals bestræbelser af et radikalt mindretal der ønsker et opgør med sameksistens linjen til fordel for at sikre kinesisk regionalt hegemoni, om nødvendigt med magtanvendelse.

Alt dette og mere vil Liselotte Odgaard fortælle om.

Kort bio: Liselotte Odgaard

Liselotte Odgaard er lektor ved Forsvarsakademiet. Hun har publiceret adskillige artikler og bøger om sikkerhed i Asien-Stillehavsområdet og om Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik. Hendes senest udkomne bog er China and Coexistence: Beijing’s National Security Strategy for the 21st Century (Washington, D.C.: Woodrow Wilson Center Press/Johns Hopkins University Press 2012). Hendes senest udgivne antologi er The BRICS and Coexistence: An Alternative Vision of World Order (edited volume), Abingdon: Routledge, 2014, redigeret i samarbejde med Cedric de Coning og Thomas Mandrup. Hendes seneste peer-reviewede artikel er ‘Beijing’s Quest for Stability in its Neighborhood: China’s Relations with Russia in Central Asia’, Asian Security, February 2017, pp. 1-18. Hun har været gæsteforsker ved institutioner som f.eks. Harvard University, Nobel Instituttet i Oslo og Woodrow Wilson International Center for Scholars. Liselotte Odgaard er fast bidragyder til det kinesiske militærs årlige dialog med andre lande, Xiangshan Forum.

Tid og sted

Mandag d. 20/3 kl. 15:00 – 17:00

Københavns Universitet ,Center for Sundhed og Samfund ,Øster Farimagsgade 5, 1353 København K.

Lokale: TBD

 Format og tilmelding

Offentlig forelæsning. Alle er velkomne.

 Ca. 45 minutters forelæsning af Liselotte Odgaard efterfulgt af en kort pause herefter spørgsmål.

Moderator: Bertel Heurlin, Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Der vil blive serveret kaffe og kage.