Krudt og kugler i Kina

Åbent foredrag ved forfatter Simon Rom Gjærø.

Krudt og kugler i Kina: Dansk våbenekspert i tjeneste hos Kinas mest magtfulde krigsherre i de kaotiske 1920ere


Tid og Sted:
25.11.2011, 11:15-13:00, NIAS, Leifsgade 33, 3. sal
Arrangør: ToRS & Asian Dynamics Initiative (ADI)

I 1921 fik det danske firma Nielsen & Winther en millionordre på maskiner til våbenproduktion. Maskinernes destination var Mukden (Shenyang), hovedstaden i Manchuriet, og køberen var den magtfulde krigsherre Zhang Zuolin, også kendt som "Mukdentigeren". Med den dyrebare last fulgte den danske ingeniør Robert Christensen.

Kort efter ankomsten i 1922 fik Robert Christensen et tilbud han ikke kunne afslå: Fast kontrakt hos Zhang Zuolin. Opgaven var at opbygge Zhangs egen topmoderne våbenfabrik, så han kunne håndtere modstand og ultimativt blive kejser af Riget i Midten. Robert Christensen sagde ja tak, og som resultat voksede Kinas største våbenfabrik op i udkanten af den gamle hovedstad med 30.000 ansatte.

Som Zhang Zuolins højt betroede medarbejder var Christensen i stand til at dokumentere krigsherrens liv og død i både billeder og på stumfilm. Den lille mand og tidligere røver, regerede Manchuriet som sit eget, levede med fem koner i overdreven luksus på sit lille slot, og kørte rundt i skriggule skudsikre limousiner. Robert dokumenterede Zhangs storhed og fald, såvel som Mukdens udvikling og forandring og det "søde" expatliv.

Foredraget bliver fulgt af en 25 min dokumentarfilm, produceret i 1970erne, der er lavet ud fra Roberts egne stumfilmsoptagelser (Bog og dokumentarfilm er under udarbejdelse).

Simon Rom Gjerø er uddannet cand.mag. i kinesisk og moderne Østasienstudier fra Århus Universitet (2002) og har siden boet i Beijing. Han er forfatter til bøgerne Kaldet til Kina og Turen går til Beijing.