Ægteskabsmigration: køn, mobilitet og identitet

Oplægsholdere : Sine Plambech, Georg Strøm, Kara Djurhuus, Steen Baagøe Nielsen. Kommentator Garbi Schmidt.

Præsentationer

Georg Strøm: Kommunikation og transformation i ægteskaber mellem filippinske kvinder og danske mænd.

Sidste år flyttede omkring 200 filippinske kvinder til Danmark for at bo sammen med deres danske mænd. Dansk-filippinske ægteskaber er den hurtigst voksende gruppe af inter-kulturelle ægteskaber i Danmark. Denne præsentation beskriver de filippinske kvinders og de danske mænds forventninger og hvordan begge parters værdier og adfærdsmønstre transformeres gennem deres forhold til hinanden og omverdenen.

Georg Strøm er lektor på institut for Datalogi på Københavns Universitet. Han giftede sig for 11 år siden med en filippinsk kvinde og begav sig herved ud på det han beskriver som et antropologisk studie af det filippinske samfund og dansk-filippinske ægteskaber. Han har udgivet en selvbiografisk bog om sit ægteskab samt to videnskabelige artikler om kulturelle værdier og informationsteknologi på Filippinerne.

Kara Djurhuus: Sorte mænd og hvide kvinder - en migrationsstrategi.

For unge mænd i Ghana, Vestafrika, er forhold til europæiske kvinder en populær strategi til at søge væk fra en tilværelse med få livsmuligheder. Som migrationslovgivningerne i Europa strammes, repræsenterer kvinderne nu indgangsbilletten til det eftertragtede Europa. Derfor er kvinderne en mulighed for at øge mændenes sociale og fysiske mobilitet. I forholdet til hvide kvinder er mændenes primære ressource deres seksualitet og "sorthed". Mændene oplever, at denne kombination er et succesfuldt redskab til at møde europæiske kvinder, der tiltrækkes af eller aktivt søger den andethed, som mændene repræsenterer. Seksualitet og hudfarve bliver således instrumentel i mændenes migrationsproces. Præsentationen beskriver mændenes fortælling om migrationsprocessen, deres strategiske navigation i et ungdomsliv i Ghana, hvordan deres køn er et redskab til at finde sammen med hvide kvinder og hvordan deres kønsidentitet kastes ind i en forhandling og forandringsproces, når deres ønske om migration endelig går i opfyldelse. Der er stor forskel på at være ung, sort mand i Ghana og afrikansk migrant i København.

Kara Djurhuus er uddannet cand.scient.soc i Internationale Udvikling og Master i Afrika Studier med speciale i unge i Afrika, køn, migration og NGOdrevet udvikling. Hun er ansat som projektkoordinator på Migrationsinitiativet, Københavns Universitet.  

Sine Plambech: Wife or Worker? - valg om ægteskab, fabriks- eller sexarbejde blandt kvindelige thailandske migranter.

På baggrund af uddrag fra dokumentarfilm fra Danmark og Thailand vil jeg diskutere de underliggende motiver for, og den historiske baggrund for thailandske kvinders migration. Jeg vil særligt fokusere på migrationspraksisser og hvordan denne gruppe kvinder navigerer i de få livsmuligheder de har. Jeg argumenterer for, at thailandske kvinders migration ikke kun er en reaktion på fattigdom i hjemlandet og efterspørgsel fra europæiske mænd, der vil have hengivne hustruer eller efterspørgsel fra den vestlige sexindustri. Det er også et dynamisk felt af sociale praksisser og kulturel produktion, hvorigennem mennesker etablerer, genskaber og potentielt udfordrer forståelser af dem selv, deres forhold til omgivelserne og deres position i verdenen. Disse processer der etablerer, genskaber og udfordrer, medfører at kvinderne ikke kun er ofre, men også skabere - aktører- i deres eget liv.

Sine Plambech er uddannet socialantropolog fra Lunds Universitet, med speciale i thailandske kvinders migration, prostitution og trafficking. Hun har udført feltarbejde i Danmark, Thailand og USA. Sine Plambech er i øjeblikket ansat som trafficking konsulent ved FN/ILO.

Steen Baagøe Nielsen: Danske mænd i migrationsægteskaber - hverdagsliv og konflikt.

På baggrund af stigende antal ægteskaber mellem danske mænd og kvinder fra Østeuropa og Sydøstasien diskuteres det, hvordan danske mænds bidrager til at forme migrationssituationen gennem deres motivation for ægteskab og hvordan familieliv i migrationsægteskaber er kontekst for samvær, ligestilling og vold.

Steen Baagøe Nielsen er lektor ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på RUC og medforfatter til rapporten "Mænd i Migrationsægteskaber - fortællinger om hverdag og vold i danske mænds samliv med udenlandske kvinder"

 

Kommentator Garbi Schmidt, Seniorforsker v. SFI, forskningsenheden for børn, familier og minoriteter.