Ph.d. forsvar - Helle Jørgensen

Helle Jørgensen, Institut for Historie og Områdestudier, Aarhus Universitet, forsvarer sin Ph.d.-afhandling "Tranquebar - hvis historie? Transnational kulturarv i en tidligere dansk handelskoloni i Sydindien".

Bedømmelsesudvalg

  • Lektor Lisanne Wilken (formand), Lektor, Institut for Historie og Områdestudier, Aarhus Universitet

  • Mary Hancock, Professor, Department of Anthropology and History, University of California, USA

  • Sharon MacDonald, professor, School of Sciences, University of Manchester, England

Hovedvejleder

  • Niels Brimnes, Lektor, Institut for Historie og Områdestudier, Aarhus Universitet

Helle Jørgensen har i perioder under sit ph.d.-studium har været tilknyttet Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet med Esther Fihl som bivejleder.

Abstract

Tranquebar - hvis historie? Transnational kulturarv i en tidligere dansk handelskoloni i Sydindien

Byen Tranquebar i Tamil Nadu på Sydindiens østkyst var dansk handelskoloni i 1620-1845. I dag er Tranquebar erklæret som kulturarvsby af Tamil Nadus regering på grund af det velbevarede bylandskab fra den dansk-indiske koloniperiode, og byen har i årtier været genstand for både danske og indiske forsøg på bevaring og promovering som en destination for kulturarvsturisme. Men hvis - og hvilken - kulturarv er det, der sikres gennem denne udvikling? Afhandlingen er et antropologisk studie af den dynamiske sociale proces hvori Tranquebars bylandskab er blevet genstand for promovering som en materialisering af transnational historie. Fokus er lagt på de forhandlinger af historicitet, som kommer i spil mellem de mange interessenter i Tranquebars udvikling, inklusive byens beboere, kulturarvs- og turismeudviklere, offentlige myndigheder, forskere og turister. Baseret på dybtgående analyse af de opfattelser af kulturarv og udvikling som er på spil i denne proces, såvel som de byggepraksisser der former byen materielt, og de indbyrdes forbundne fortællinger og forestillinger om historie som opstår i møderne mellem de mange aktører som er involverede i Tranquebar, viser studiet hvordan Tranquebars bylandskab og historie(r) har udviklet sig til et kontinuerligt forhandlingsfelt, som omfatter både lokale levevilkår, transnationale relationer, og (post)kolonial historie.